“Less is more” volgens onze webdesigner van Webnode

martin klebanWe hadden laatst een gesprek over de nieuwste trends in webdesign en-sjablonen met de hoofd grafische ontwerper van Webnode: Martin Kleban. Nadat hij ons team bijna een jaar geleden kwam versterken, breidde hij in deze korte tijd de selectie van onze sjablonen uit. Vanuit zijn workshop, zijn de Photolia en Serious sjablonen ontstaan. Dus welke andere sjablonen worden backstage ontworpen?

Martin, hoeveel nieuwe sjablonen kunnen we dit jaar verwachten?

Dit jaar zijn we van plan om intensief te werken aan sjablonen en het resultaat moet ongeveer 25 nieuwe sets sjablonen opleveren. Niet alleen ik, maar ook onze externe ontwerpers werken aan hun ontwerpen.

Kun je ons wat details geven? Hoe komen de nieuwe sjablonen eruit te zien? Kunnen we bijv. meer sjablonen met een diashow verwachten?

Er zullen zeker meer sjablonen met diavoorstellingen komen, alsppk sjablonen met grote afbeeldingen op de achtergrond, nieuwe lettertypen, verschillende animaties, effecten en nog veel meer. Ik denk dat deze zeker de moeite waard zijn om naar uit te kijken.

Hoe lang duurt het om een sjabloon voor Webnode te maken?

Het grafische ontwerpen duurt ongeveer 1 week, alle andere details zoals coderen, testen en implementateren duurt  ongeveer 2-4 weken. Het hangt sterk af van de complexiteit van het sjabloon.

Welk Webnode sjabloon vindt je momenteel het leukst?

Ik denk dat het er eentje is van degenen die we we van plan zijn om dit jaar te maken. :)

Welke richting gaat het op met het ontwerpen vanadaag de dag? Wat is “in”?

One of the biggest trends lately is responsive web design. This design is optimized for different kinds of devices, especially computers, tablets and mobile phones. It’s also one of the things that we are planning to apply to the new Webnode templates.

Interessant! En hoe zit het met de kleuren? Welke zijn degenen die in stil zijn?

Ik merk het zelf niet dat er bepaalde kleuren dominant zijn in web design. Trends zijn meer toegepast op benaderingen van het ontwerpproces  dan een bepaalde kleur. Momenteel zijn minimalisme en creatieve typografie erg populair.

Aan de andere kantm wat denut-of-date?

With the advent of HTML5 and CSS3, my answer would be Flash for creating animations and interactive websites.

Zie je verschillende trends in verschillende delen van de wereld? Webnode is nu gelokaliseerd in 20 talen. Dien je het sjabloon te lokaliseren?

Er zijn grote verschillen in de perceptie van webdesign tussen de westerse en Aziatische landen. Dit hangt samen met een andere mentaliteit en de cultuur van de bevolking. De Webnode sjablonen worden op dit moment niet gelokaliseerd, het ontwerp voor Azië is hetzelfde als voor Europa. Alleen de inhoud van de tekst is anders.

Wat betekent dit voor onze gebruikers in Azie? Moeten zij bezorgd zijn als ze onze sjablonen gebruiken?

Zij hoeven zich zeker geen zorgen te maken, want Webnode heeft al vele succesvolle Aziatische sites.

Welke aanbevelingen heb je voor onze gebruikers voor het ontwerpen van hun websites?

Gebruikers hebben invloed op de algehele ‘look’ van de website betreffende het plaatsen van teksten en afbeeldingen op de site. Ik denk dat het belangrijk is om niet te overdrijven met de hoeveelheid inhoud, less is more. :)

Wat zijn volgens jou de grootste fouten van onze gebruikers voor het ontwerpen van hun websites?

Misschien wat ik al aangaf in mijn vorige antwoord, te veel inhoud.

Hoeveel inhoud is precies goed?

Dit is een zeer goede vraag die iedereen die een nieuwe website maakt zich moet afvragen. :)

 

Wij danken Martin voor zijn tijd en kijken uit naar alle nieuwe sjablonen die hij ons beloofde!